ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

Комітет

з питань державного будівництва та місцевого самоврядування

 

Протокол засідання № 51/25

                                                                                     18 березня 2009 року                                                                                          15 год. 00 хв.

                                                                                      м. Київ,

                                                                                      вул. Садова, 3а

                                                                                      кім. 416

 

                                       

Голова Комітету Омельченко О.О.

Секретар Комітету Гордієнко С.В.

Присутні: члени Комітету: Боднар О.Б., Ключковський Ю.Б., Сінченко В.М., Черноморов О.М., Павленко В.В., Петренко В.М., Подгорний С.П., Трайдук М.Ф., Матвієнко А.С.

Відсутні: Льовочкін С.В.

 

Відповідальні працівники секретаріату Комітету: Завідувач секретаріату Комітету Малюга А.В., заступник Завідувача секретаріату Комітету Данилюк О.А., головні консультанти: Бережницький Я.В., Дмитрук Л.В., Желтова О.М., Корнієнко Т.М., Рибак О.Ф., Шкуріна Л.Б., старший консультант Федоренко Ю.В.

 

 

Запрошені:

Богашева Н.В - заступник Міністра юстиції України;

Шамбір М.І. - директор департаменту пенсійного забезпечення Міністерства праці та соціальної політики України;

Усенко-Чорна Ж.І. - заступник Голови ЦВК;

Кравченко В.В. - Перший заступник виконавчого директора Асоціації міст України;

Граб В.А - керівник Управління по зв’язках з місцевими органами влади та органами місцевого самоврядування;

Лебединська О.Ю. - заступник завідувача відділу з питань територіальної організації влади Управління регіональної політики Секретаріату КМУ;

Дубас О.М. - головний спеціаліст Управління регіональної політики секретаріату КМУ;

Стичінський О.Ф. - помічник-консультант народного депутата України С.Міщенка.

 

***

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

1.     Про призначення позачергових місцевих виборів.

2. Про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про статус депутатів місцевих рад” (щодо дострокового припинення повноважень депутатів місцевих рад) (реєстр. № 3148, н.д. А.Портнов).

3. Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо пенсійного забезпечення державних службовців) (реєстр. № 3479, н.д. В.Стретович).

4. Про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про вибори Президента України” (щодо обмеження у проведенні передвиборної агітації) (реєстр. №3529, н.д. С.Міщенко).

5. Про проект Закону про внесення змін до статті 31-1 Закону України “Про Центральну виборчу комісію” (щодо дострокового припинення повноважень складу Комісії) (реєстр. №3298, н.д. Ю.Мірошниченко).

        6. Про проект Закону про внесення змін до статті 11 Закону України “Про Кабінет Міністрів України” (щодо програми діяльності Кабінету Міністрів України) (реєстр. №2021, н.д. Я.Джоджик).

7. Про проект Постанови про заходи щодо стимулювання соціально-економічного розвитку міста Харкова у зв'язку з 355-річчям його заснування (реєстр. №3445, н.д. О.Фельдман, В.Грицак, В.Корж, В.Камчатний).

 

***

Народний депутат України А.Матвієнко, будучи особисто присутнім на засіданні, передав право голосу заступнику Голові Комітету Ю.Ключковському в присутності членів Комітету та просив врахувати його під час голосування (лист додається).

***

 

СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету О.Омельченка про проект порядку денного засідання Комітету.

Голова Комітету запропонував членам Комітету ознайомитись із проектом порядку денного засідання Комітету, внести до нього свої зауваження та  пропозиції.

О.Омельченко поінформував присутніх про те, що народний депутат України С.Міщенко звернувся з проханням розглянути проект Закону про внесення змін до Закону України “Про вибори Президента України” (щодо обмеження у проведенні передвиборної агітації) (реєстр. №3529, н.д. С.Міщенко) без його участі (лист додається).

Голова Комітету повідомив, що народні депутати України О.Фельдман, О.Гейман, В.Камчатний доручили члену Комітету М.Трайдуку представити проект Постанови про заходи щодо стимулювання соціально-економічного розвитку міста Харкова у зв'язку з 355-річчям його заснування на засіданні Комітету (лист додається).

О.Омельченко поінформував членів Комітету про те, що народний депутат України Ю.Мірошниченко звернувся до Верховної Ради України з листом про відкликання проекту Закону про внесення змін до статті 31-1 Закону України “Про Центральну виборчу комісію” (щодо дострокового припинення повноважень складу Комісії) (реєстр. №3298), тому пропонується даний законопроект не розглядати.

 

***

 

Голова Комітету запропонував членам Комітету ознайомитись із оновленим проектом порядку денного засідання Комітету та проголосувати за нього в цілому із запропонованими змінами в такій послідовності:

1. Про призначення позачергових місцевих виборів.

2. Про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про статус депутатів місцевих рад” (щодо дострокового припинення повноважень депутатів місцевих рад) (реєстр. № 3148, н.д. А.Портнов).

3. Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо пенсійного забезпечення державних службовців) (реєстр. № 3479, н.д. В.Стретович).

4. Про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про вибори Президента України” (щодо обмеження у проведенні передвиборної агітації) (реєстр. №3529, н.д. С.Міщенко).

        5. Про проект Закону про внесення змін до статті 11 Закону України “Про Кабінет Міністрів України” (щодо програми діяльності Кабінету Міністрів України) (реєстр. №2021, н.д. Я.Джоджик).

6. Про проект Постанови про заходи щодо стимулювання соціально-економічного розвитку міста Харкова у зв'язку з 355-річчям його заснування (реєстр. №3445, н.д. О.Фельдман, В.Грицак, В.Корж, В.Камчатний).

УХВАЛИЛИ:

1.Затвердити питання порядку денного засідання в цілому із запропонованими змінами.

ГОЛОСУВАЛИ:За” - одноголосно.

Рішення прийнято.

 

1.

     СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян С.Подгорного про призначення позачергових місцевих виборів.

       Доповідач поінформував присутніх про те, що підкомітет за дорученням Голови Верховної Ради України В.Литвина розглянув звернення Орлівського сільського голови Покровського району Дніпропетровської області В.Берюшова щодо призначення позачергових виборів Орлівської сільської ради, звернення депутата Орлівської сільської ради В.Губенка зі скаргою на дії Орлівського сільського голови.

       Проаналізувавши матеріали з даного питання, які вже надійшли до Комітету, підкомітет відповідно до статті 15 Закону України “Про комітети Верховної Ради України” рекомендував утворити Робочу групу для вивчення ситуації, яка склалася в Орлівській сільській раді Покровського району Дніпропетровської області, з виїздом на місце. Головою групи пропонується обрати голову підкомітету з питань місцевого самоврядування М.Трайдука, а склад Робочої групи визначити в робочому порядку.

       С.Подгорний звернув увагу присутніх на той факт, що ситуація дуже складна, тому доцільно було б направити матеріали на опрацювання до Управляння по зв’язках з місцевими органами влади і органами місцевого самоврядування, як це зазвичай робиться, та підготувати проект рішення з даного питання для розгляду на засіданні Комітету 1 квітня 2009 року.

Пропозицію підтримано.

 

2.

  СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань місцевого самоврядування М.Трайдука про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про статус депутатів місцевих рад” (щодо дострокового припинення повноважень депутатів місцевих рад) (реєстр. № 3148, н.д. А.Портнов).

Доповідач поінформував, що проектом Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про статус депутатів місцевих рад” (щодо дострокового припинення повноважень депутатів місцевих рад) (реєстр. №3148 від15.09.2008р.) пропонується законодавчо визначити зміст поняття “вихід депутата місцевої ради зі складу депутатської фракції політичної партії (виборчого блоку політичних партій)”, а також перелік підстав, за наявності яких депутат місцевої ради вважається таким, що вийшов зі складу фракції.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України вважає, що за результатами розгляду у першому читанні законопроект доцільно повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

За висновком Комітету з питань бюджету прийняття законопроекту не вплине на дохідну та видаткову частини державного бюджету, а також на його виконання у поточному бюджетному періоді.

Комітет з питань правової політики вказує, що законопроектом реєстр.№3148 пропонується закріпити додаткові обов’язки для депутатів місцевих рад, обраних від політичної партії (виборчого блоку політичних партій) і це не суперечить нормам Конституції України.

Зважаючи на вищезазначене, підкомітет з питань місцевого самоврядування запропонував проект висновку Комітету, в якому Верховній Раді України рекомендується за наслідками розгляду в першому читанні прийняти законопроект реєстр. № 3148 за основу.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України.

А.Матвієнко наголосив, що даний законопроект містить неконституційні норми і носить суто політичний характер, тому його слід відхили. Він відмітив, що у разі підтримки законопроекту Комітетом він заявить про особливу думку з даного питання, яку висловить під час виступу на пленарному засіданні Верховної Ради України.

Ю.Ключковський погодився з аргументацією А.Матвієнка та нагадав присутнім про Рішення Конституційного Суду України №12-рп/2008 від 25.06.2008 р., котре мало б стати підставою для вилучення із тексту законопроекту тих його положень, які згідно із цим Рішенням визнано неконституційними.

 С.Подгорний звернув увагу на ту обставину, що чинне законодавство на сьогодні не містить чіткого визначення і тлумачення понять “невходження” та “виходу” депутата зі складу депутатської фракції політичної партії (виборчого блоку партій), тому виписані норми в контексті законопроекту А.Портнова є доцільними і Комітету слід підтримати рішення підкомітету.

В.Сінченко, зважаючи на різноплановість думок членів Комітету, запропонував відправити законопроект реєстр. № 3148 суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Узагальнюючи обговорення, Голова Комітету О.Омельченко запропонував членам Комітету шляхом голосування визначитися щодо пропозицій, які надійшли.

 

1. Пропозиція підкомітету з питань місцевого самоврядування щодо прийняття законопроекту реєстр. №3148 за основу.

ГОЛОСУВАЛИ: “За” – 5 народних депутатів України, “Не голосувало” – 6 народних депутатів України.

Пропозицію не підтримано.

***

2.                      Пропозиція А.Матвієнка, Ю.Ключковського щодо відхилення законопроекту реєстр. №3148.

ГОЛОСУВАЛИ: “За” – 2 народних депутата України, “Не голосувало” – 9 народних депутатів України.

Пропозицію не підтримано.

***

3. Пропозиція В.Сінченка щодо відправлення законопроекту реєстр.№3148 на доопрацювання.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про статус депутатів місцевих рад” (щодо дострокового припинення повноважень депутатів місцевих рад) (реєстр. №3148 від15.09.2008р.), внесений народним депутатом України А.Портновим, за результатами розгляду у першому читанні повернути на доопрацювання суб’єкту права законодавчої ініціативи.

2. Доручити виступити з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народному депутату України – члену Комітету Матвієнку А.С.

ГОЛОСУВАЛИ: “За” – 7 народних депутатів України, “Не голосували” – 4 народних депутатів України.

Рішення прийнято.

 

3.

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань органів виконавчої влади В.Петренка про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо пенсійного забезпечення державних службовців) (реєстр. №3479, н.д. В.Стретович).

Доповідач поінформував присутніх, що законопроектом пропонується внести зміни до Закону України “Про державну службу” та Закону України “Про пенсійне забезпечення”, згідно з якими передбачається надати право на одержання пенсії державних службовців, на засадах визначених статтею 37 Закону України “Про державну службу,” особам, котрі працювали в органах державної влади та вийшли на пенсію до введення в дію Закону України “Про державну службу”.

Комітет у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів прийняв рішення щодо відправки законопроекту реєстр. №3479 на доопрацювання, хоча, на думку членів Комітету, підтримка законодавчої ініціативи сприятиме дотриманню принципів соціальної справедливості та рівності.

Комітет з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України вважає, що правове положення службовців, які працювали на посадах, аналогічних посадам державних службовців до введення в дію Закону України “Про державну службу”, суттєво відрізняється від правового положення державних службовців щодо особливих вимог та обмежень щодо них при прийнятті на службу та під час її проходження, зважаючи на що запропоновані зміни до законів є некоректними. Внесення змін до Закону України “Про пенсійне забезпечення” з порушених автором питань є недоречним, оскільки, зазначений Закон на даний час застосовується лише в частині визначення права на пенсію за віком на пільгових умовах і за вислугу років.

За підсумками розгляду питання Комітетом з питань бюджету ухвалено висновок, що законопроект реєстр. №3479 має вплив на видаткову частину державного бюджету, збільшуючи її.

Головне науково-експертне управлінням Апарату Верховної Ради України у своєму висновку вважає за доцільне за результатами розгляду в першому читанні відхилити даний законопроект.

Враховуючи зазначене, підкомітет запропонував проект висновку Комітету, в якому рекомендується Голові Верховної Ради України повернути законопроект реєстр. №3479 суб’єкту права законодавчої ініціативи без його включення до порядку денного сесії та розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України.

  В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України.

Ю.Ключковський звернув увагу членів Комітету на ті обставини, що повернути законопроект суб’єкту права законодавчої ініціативи без його включення до порядку денного сесії та розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України може тільки Голова Верховної Ради України. Але це його право, а не обов’язок, тому доцільно було б відправити законопроект реєстр.№3479 на доопрацювання.

О.Боднар повідомила про лист, який надійшов до Комітету від Міністерства праці та соціальної політики України з пропозиціями до даного законопроекту. В листі зазначено, що прийняття законопроекту реєстр.№3479 не відповідає основним принципам реформування системи пенсійного забезпечення, якими передбачено, зокрема,  заборона розширення діючих пільг (лист додається).

О.Боднар вказала, що Міністерство фінансів України, Міністерство юстиції України, Міністерство економіки України та Головне управління державної служби не підтримують даний законопроект.

УХВАЛИЛИ:   

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 2 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України відхилити проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (реєстр. № 3479 від   12.12.2008 р.), внесений народним депутатом України В.Стретовичем.

2. Визначити співдоповідачем від Комітету з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України голову підкомітету з питань органів виконавчої влади, народного депутата України В. Петренка.

ГОЛОСУВАЛИ: “За” - одноголосно.

Рішення прийнято.

 

4.

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян С.Подгорного про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про вибори Президента України” (щодо обмеження у проведенні передвиборної агітації) (реєстр. №3529, н.д. С.Міщенко).

Доповідач поінформував присутніх, що законопроектом пропонується викласти в новій редакції пункт 4 частини третьої статті 56 та частину п’ятнадцяту статті 64 Закону України “Про вибори Президента України” і, зокрема, встановити для кандидатів на пост Президента України, які займають посади, у тому числі за сумісництвом, в органах державної влади чи в органах місцевого самоврядування, на державних чи комунальних підприємствах, у закладах, установах, організаціях, військових частинах (формуваннях) заборону залучати для передвиборної агітації, крім підлеглих їм осіб, також і керівників або інших посадових осіб органів державної влади нижчого рівня, які перебувають у службовій залежності від них.

Зважаючи на висновки комітетів з питань правової політики, з питань бюджету та Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, підкомітет з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян запропонував проект висновку Комітету, в якому рекомендується Верховній Раді України законопроект реєстр. №3529 за наслідками розгляду у першому читанні прийняти за основу.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до Закону України “Про вибори Президента України” (щодо обмеження у проведенні передвиборної агітації) (реєстр. № 3529) за наслідками розгляду у першому читанні прийняти за основу відповідно до пункту 1 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України.

2. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України зі співдоповіддю з цього питання голові підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян, народному депутату України С.П. Подгорному.

ГОЛОСУВАЛИ: За” – одноголосно.

Рішення прийнято.

 

5.

СЛУХАЛИ: інформацію Першого заступника Голови Комітету О.Боднар про проект Закону про внесення змін до статті 11 Закону України “Про Кабінет Міністрів України” (щодо програми діяльності Кабінету Міністрів України) (реєстр. №2021, н.д. Я.Джоджик).

Доповідач поінформувала присутніх, що метою внесення даного законопроекту, на думку його автора, є запровадження норм щодо стратегічного поетапного програмування діяльності Уряду, щорічного визначення першочергових завдань із зазначенням термінів їх виконання, заходів та засобів задля їхньої реалізації, конкретно-визначених показників, яких має досягти як Уряд в цілому, так і кожен орган виконавчої влади по своєму напрямку.

Перший заступник Голови Комітету відмітила, що законодавча ініціатива стосувалася положень статті 11 Закону України “Про Кабінет Міністрів України” в редакції від 21.12.2006 р. Однак після цього, на розгляд Верховної Ради України Президентом України було внесено проект Закону України про Кабінет Міністрів України в новій редакції, який було прийнято Верховною Радою України в цілому 16.05.2008 р. В ході опрацювання та підготовки цього законопроекту до другого читання, на засіданнях Робочої групи і Комітету серед іншого розглядалася також пропозиція народного депутата України Я.Джоджика щодо змісту статті 11 “Програма діяльності Кабінету Міністрів України”, яку не було підтримано.

Враховуючи вищезазначене, підкомітет з питань органів виконавчої влади запропонував проект висновку Комітету, в якому рекомендується Верховній Раді Країни за наслідками розгляду у першому читанні законопроект реєстр. №2021 відхилити.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до статті 11 Закону України “Про Кабінет Міністрів України” (щодо програми діяльності Кабінету Міністрів України) (реєстр. №2021), поданий народним депутатом України Я.Джоджиком, за наслідками розгляду у першому читанні відхилити.

 2. Доручити виступити від Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України під час розгляду цього питання Першому заступнику Голови Комітету, народному депутату України О.Боднар.

ГОЛОСУВАЛИ: “За”- одноголосно.

  Рішення прийнято.

 

6.

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань місцевих бюджетів та комунальної власності В.Павленка про проект Постанови про заходи щодо стимулювання соціально-економічного розвитку міста Харкова у зв'язку з 355-річчям його заснування (реєстр. №3445, н.д. О.Фельдман, В.Грицак, В.Корж, В.Камчатний).

Доповідач повідомив, що члени підкомітету під час обговорення цього питання погодилися з необхідністю стимулювання соціально-економічного розвитку міста Харкова, але вважають, що вирішення даного питання у запропонований спосіб викликає такі зауваження:

– у даному проекті Постанови не дотримуються вимоги Указів Президента України та Постанови Кабінету Міністрів України від 13 серпня 2003 року № 1249 про затвердження Порядку підготовки та подання Кабінетові Міністрів України на погодження пропозицій щодо відзначення пам’ятних дат і ювілеїв, а саме, в частині відзначення пам’ятних дат, історичних подій, ювілеї підприємств, установ і організацій, які повинні організовуватися не раніше як через 25 років, починаючи з 50-ї річниці;

– святкування 355-річчя міста Харкова доцільно було б поєднати із заходами проведення Євро-2012, до якого активно готується Харків, який є одним із міст проведення фінальної частини чемпіонату;

– реалізація проекту даної Постанови потребує фінансових витрат з Державного бюджету України, що в умовах фінансової кризи є недоцільним.

Враховуючи вищезазначене, голова підкомітету запропонував проект висновку Комітету, в якому рекомендується Верховній Раді України проект Постанови реєстр. №3445 повернути  суб'єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Голова Комітету О.Омельченко нагадав, що народні депутати України О.Фельдман, О.Гейман, В.Камчатний доручили М.Трайдуку представити проект Постанови про заходи щодо стимулювання соціально-економічного розвитку міста Харкова у зв'язку з 355-річчям його заснування на засіданні Комітету.

М.Трайдук звернув увагу членів Комітету, що 355 років від дня заснування міста Харків виповниться у серпні 2009 року. За більш, ніж три з половиною століття місто пройшло великий і славний шлях розвитку. Його здобутки на цьому шляху є також помітними віхами в історії і всієї України. Серце Слобожанщини стало серцем українського духовного та економічного відродження. Саме Харків з 1919 по 1934 роки був першою столицею Радянської України, заклавши міцні економічні підвалини сучасного незалежного державотворення.

Органи місцевого самоврядування міста Харкова та харків'яни розраховують на підтримку народних депутатів України щодо стимулювання соціально-економічного розвитку міста Харкова у зв'язку з 355-річчям його заснування. Тим більше, що місто активно готується до проведення фінальної частини чемпіонату Європи з футболу 2012 року.

О.Бондар погодилася з ініціативою М.Трайдука та запропонувала підтримати дану Постанову, вилучивши з тексту проекту Постанови також зауваження щодо фінансування заходу в Державного бюджету України.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини третьої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Постанови про заходи щодо стимулювання соціально-економічного розвитку міста Харкова у зв'язку з 355-річчям його заснування (реєстр. № 3445 від 16.12.2008) повернути  суб'єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

 2. Направити цей висновок до Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності, визначеного головним з підготовки даного проекту Постанови.

ГОЛОСУВАЛИ: “За” – 10 народних депутатів України, Утримався” – 1 народний депутат України (С.Гордієнко).

  Рішення прийнято.

 

 

 

 

 

 Голова Комітету                                                      О. ОМЕЛЬЧЕНКО

 

    Секретар Комітету               ________________       С.ГОРДІЄНКО                                    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПИТАННЯ ПОРЯДКУ ДЕННОГО,

ЯКІ РОЗГЛЯНУЛИ НА ЗАСІДАННІ КОМІТЕТУ

18.03.2009 року

1. Про призначення позачергових місцевих виборів.

2. Про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про статус депутатів місцевих рад” (щодо дострокового припинення повноважень депутатів місцевих рад) (реєстр. № 3148, н.д. А.Портнов).

3. Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо пенсійного забезпечення державних службовців) (реєстр. № 3479, н.д. В.Стретович).

4. Про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про вибори Президента України” (щодо обмеження у проведенні передвиборної агітації) (реєстр. №3529, н.д. С.Міщенко).

        5. Про проект Закону про внесення змін до статті 11 Закону України “Про Кабінет Міністрів України” (щодо програми діяльності Кабінету Міністрів України) (реєстр. №2021, н.д. Я.Джоджик).

6. Про проект Постанови про заходи щодо стимулювання соціально-економічного розвитку міста Харкова у зв'язку з 355-річчям його заснування (реєстр. №3445, н.д. О.Фельдман, В.Грицак, В.Корж, В.Камчатний).

 

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“4 cесія 6 скликання ”

25 грудня 2013 17:27
25 грудня 2013 17:24
27 листопада 2013 14:43
27 листопада 2013 14:35
27 листопада 2013 14:33
27 листопада 2013 14:29
27 листопада 2013 14:28
27 листопада 2013 14:25
27 листопада 2013 14:24
27 листопада 2013 14:23